Kostnadsfritt webinar!

4 övertygelser som hindrar dig från att prestera och ha kul inom din idrott. Lär dig hur du ska göra för att övervinna dem i 3 enkla steg.

Personlig utveckling

Vad innebär personlig utveckling?

Personlig utveckling är som namnet antyder, personligt och betyder olika för alla. Men i det stora hela handlar allt om att du ska bli den personen du själv vill vara och lära känna dig själv på ett nytt plan. Det problematiska med just personlig utveckling är att det kan vara svårt att definiera eftersom begreppet har olika betydelser för olika människor. Men vad alla definitioner har gemensamt är att de inkluderar någon form av positiv förändring. Här kommer jag berätta mer om personlig utveckling och coaching samt ge tips på hur du kan uppnå personlig utveckling genom mental träning. Vi börjar med att reda ut vad personlig utveckling faktiskt är!

Vad är personlig utveckling?

En person kan utvecklas på många olika sätt, det kan innebära allt från att byta jobb till att bli en hälsosammare människa som tränar flera gånger i veckan eller något helt annat. Som jag nämnde tidigare handlar personlig utveckling om att en förändring ska ske och du ska känna att du utvecklas åt det positiva hållet. Man kan dela upp personlig utveckling i två olika förändringssätt: den fysiska och den mentala.

 • Fysisk förändring kan exempelvis vara att du flyttar till en bättre bostad eller byter jobb. 
 • Mental förändring innebär att du exempelvis förbättrar din självkänsla och ditt sätt att tänka

Oavsett om du vill nå en fysisk eller mental förändring ligger fokus i mina metoder för att hjälpa dig med personlig utveckling i att lära dig ändra ditt mindset och förändra hur du ser på saker. Alltid med målet att du ska nå en positiv förändring och utvecklas.

Hur fungerar personlig utveckling?

Eftersom personlig utveckling har olika innebörd för olika människor finns det inte ett enkelt svar på hur det fungerar och inget tillvägagångssätt som kommer att passa för alla. En bra början är att ta reda på var du är idag och var du vill komma, och ha med dig i bakhuvudet under hela processen att detta oftast tar tid. Det är vanligt att man faller tillbaka till gamla beteendemönster när man försöker få till en förändring och därför kan en coach vara till stor hjälp. För att få till en långvarig förändring som innebär att du utvecklas krävs bland annat följande:

 • Självtillit 
 • Självkänsla
 • Motivation
 • Kunskap
 • Meningsfullhet
 • Reflektion
 • Stöd

En resa mot förändring är väl värt varenda minut. Förändringen i ditt mindset kommer ge dig både mer självinsikt och större självförtroende vilket kan ta dig till helt nya höjder. Och allt kan börja med något så lätt som att ställa dig själv den enkla frågan: “Vad vill jag med mitt liv och hur tar jag mig dit?”.

Personlig utveckling och coaching

Stöd är en av de viktigaste komponenterna för att du ska nå en långvarig förändring och utvecklas som individ. Även om du har många bra vänner du kan prata med och som stöttar dig kan en coach vara det som behövs för att du faktiskt ska lyckas. Om du vill veta mer om coaching så kan jag tipsa dig om denna artikel som tar upp både vad coaching är och vad du ska tänka på i valet av en coach.

Som coach kan jag hjälpa dig till personlig utveckling genom mental träning där du får möjlighet att växa, få klarhet, insikter och ökad medvetenhet samt de verktyg som behövs för att du ska kunna nå ditt mål och åstadkomma förändring. Med kraftfulla samtal kan vi frammana handling och fördjupa lärande som är viktigt för att du ska kunna växa på din resa mot personlig utveckling.

Coaching för att utvecklas

Som du kanske har förstått vid det här laget handlar personlig utveckling om att utvecklas personligen och detta är något som du bara kan göra själv. Men med rätt form av stöd från en coach kan du erhålla olika sätt att tänka på som kan hjälpa dig otroligt mycket på din väg mot just det du vill uppnå. 

Som du kanske har förstått vid det här laget handlar personlig utveckling om att utvecklas personligen och detta är något som du bara kan göra själv. Men med rätt form av stöd från en coach kan du erhålla olika sätt att tänka på som kan hjälpa dig otroligt mycket på din väg mot just det du vill uppnå. 

För att kunna coacha dig mot personlig utveckling arbetar jag framförallt med kraftfulla samtal som leder till att du som klient ska få en djupare kunskap om dig själv och din situation samt få motivationen till att faktiskt handla för att ta dig framåt. Med stor nyfikenhet och skicklighet anpassar vi vår coaching efter dina behov så att du ska få det där genombrottet du inte har lyckats få till på egen hand. Här kan du läsa mer om den coaching som vi erbjuder. 

Personlig utveckling genom mental träning

Vill du utvecklas och lära dig något nytt, få hjälp med att lyckas bli den du vill vara eller bara upptäcka nya saker om dig själv? Oavsett varför du är intresserad av personlig utveckling kan jag eller någon av våra andra coacher hjälpa dig med mental träning för att du ska kunna utveckla din förmåga att bli fokuserad, bestämd, självsäker och motiverad. En coach hjälper dig att identifiera det som hindrar dig i dina prestationer och jobbar med att förbättra din attityd och dina mentala färdigheter för att du alltid ska kunna prestera på topp.

Mental träning passar för dig som vill nå din fulla potential och lära dig att prestera på en jämn nivå. Det kan vara att du vill jobba dig uppåt i din idrottskarriär eller att du hamnat i en svacka i ditt liv och känner att du behöver komma vidare för att må bra.

Fördelar med personlig utveckling

Förutom den självklara fördelen med den sköna känsla du får när du lyckas med ett mål du har satt upp, finns det många andra saker som kommer på köpet med personlig utveckling. Även om du inte alltid uppnår dina mål kommer du att uppleva ett mer givande liv där du vågar ta dig an nya utmaningar med gott humör. Här är några av fördelarna med personlig utveckling som du kan nå genom mental träning och med rätt verktyg som du kan få med hjälp av en coach.

 • Ökad självmedvetenhet
  Vägen till personlig utveckling börjar med att bli medveten om vem du är och vem du vill bli. Saknar du självmedvetenhet och engagemang i din utveckling ligger ditt fokus ofta på problem och hinder istället för att du lägger energi på att hitta vägen till det liv du önskar.
 • Tydlig riktning
  När du vet vem du är kan du få en tydligare bild av vem du vill vara. Med ett ökat självförtroende blir det lättare att ta rätt beslut och hitta din riktning mot ett bättre liv. Med en tydlig riktning kan du lägga fokus på de aktiviteter som hjälper dig att nå dina mål istället för att dela din energi på allt för många aktiviteter och uppgifter.
 • Mer motivation
  Med en klar bild av vad du vill uppnå kommer det bli enklare att se fördelarna med de åtgärder du måste ta som kanske inte alltid är så roliga. Sätt upp delmål och motivera dig själv till nästa steg istället för det stora målet som kanske kan tyckas lite väl långt bort ibland.
 • Hantera kriser bättre
  Med mental träning kan du få rätt tankesätt för att hantera stressiga situationer på ett bra sätt och därmed i längden uppleva en mer harmonisk vardag. Detta i sin tur leder till personlig utveckling och du får lättare att tackla problem som uppstår framöver.
 • Bättre relationer
  Du kanske inte alltid har tänkt på det men vissa relationer kan ta mer energi än vad de ger. Somliga relationer lyfter dig medan andra drar ner dig, så är livet. Med rätt verktyg kan du se vilka relationer som har en har en positiv inverkan i ditt liv och som därför är värda att satsa på, samt vilka som du inte ska spilla mer energi på.

Detta är bara några av de saker jag som coach kan hjälpa dig att uppnå. Tillsammans hittar vi de vägar som fungerar för dig för att du ska bli den bästa versionen av dig själv och nå allt det där du drömt om!

Vem har nytta av personlig utveckling?

Även om du är fullkomligt nöjd i din livssituation gynnas du av personlig utveckling. Alla människor har något nytt att lära om sig själva och med en coach får du rätt verktyg för att utvecklas till det bättre. Som idrottsperson kan du lära dig prestera bättre, ha roligare och utvecklas i din idrott. Som företagare kan du få strategier och verktyg för att ta ditt företag till nästa nivå och som privatperson kan du få möjligheten att nå dina mål och växa som person under tiden. Med andra ord är personlig utveckling något för alla, såväl individ som grupp. Hos mig kan du få personlig coaching som är anpassad efter dig men också teamcoaching för idrottslag och företag för att ni tillsammans ska kunna ta er an nya utmaningar och prövningar på bästa vis.

Personlig utveckling tips

Har du bestämt dig för att det är dags att utvecklas? Detta är ett bra beslut och något som är viktigt för alla människor, även de som känner sig nöjda med livet. När du börjar jobba med personlig utveckling kommer du att lära dig nyttiga saker om dig själv som du får nytta av framöver. Här tar jag upp några tips och praktiska övningar på hur du kan börja din resa mot utveckling.

 1. Personlig vision
  Skapa din egen personliga vision med hur du vill att ditt liv ska se ut. Kom ihåg att du kommer missa alla mål du inte siktar på, så det hjälper dig om du skriver ner detta någonstans. Vissa väljer också att lägga till bilder som du associerar med de saker du vill uppnå (en bild säger mer än tusen ord). Din vision kan innehålla allt från vilken karriär du vill ha till hur din familjebild ska se ut samt vad du vill ägna din tid åt framöver. När du gör detta brukar jag säga att din bästa vägvisare är ditt hjärta och dina känslor! Det är lätt att fastna i huvudet och skriva saker som andra tycker du ska uppnå eller som du lärt dig att ”man” ska ha för att bli lycklig. Så en tumregel är att om du inte känner inspiration eller glädje för dina mål så bör du fundera på om det egentligen är så viktigt för dig. Var även uppmärksam på den där inre kritiska rösten som säger att dina drömmar inte är realistiska eller att det är för svårt. 
 1. Planera hur du ska nå din personliga utveckling
  När du har din vision och målbild tydligt framför dig behöver du göra en plan för hur du ska nå dessa mål. Ta reda på hur du rent praktiskt kan nå din vision och bryt sedan ner detta i flera små delmål vilket gör att det stora målet blir lättare att nå. Med en bra plan blir vägen mot din personliga utveckling både tydlig, klar och mer verklig. Jag brukar själv alltid jobba med mina mål på årsbasis. Det betyder att jag använder min vision för att se vart jag är nu och vad jag vill uppnå det kommande året för att komma närmare min vision. Sen brukar jag följa upp vissa saker varje månad, andra oftare eller mer sällan. Det viktigaste är dock att mina mål för året ALLTID agerar som en slags kompass för de stunder och perioder då jag känner mig vilse. Jag går alltså tillbaka till min plan för att se vad jag ska fokusera på där och då.
 1. Börja processen mot utveckling
  När vision och plan är på plats är det dags att börja din resa mot målet. Skapa fasta rutiner för hur du ska jobba mot dina delmål och se till att avsätta tid som du kan använda till att endast fokusera på de uppgifter som ska genomföras för att du ska nå dit du vill. För vissa mål kommer detta innebära att du behöver planera och kanske redan nu boka in vissa saker för längre fram. Men det kan såklart också att du tar upp små och korta rutiner, eller att du utforskar olika sätt att få saker gjort. Om du till exempel vill träna mer men alltid har svårt att gå och träna efter jobbet, ge inte upp där! Du kanske ska prova att träna tidigt på morgonen eller under lunchen. Igen, var uppmärksam på den där inre kritiska rösten som dömer ut dina idéer utan att ha provat dem. Allt nytt är svårt i början, tills du blir van. Tänk på att allt i livet är en lång rad processer. Alla processer ser olika ut och tar olika lång tid att genomföra.

Personlig utveckling och personliga mål

Ha alltid i åtanke att personlig utveckling är precis som det låter, något ytterst personligt. Det handlar om att sätta upp personliga mål som gör dig mer tillfreds med dig själv och din livssituation. En coach kan hjälpa dig att komma underfund med vad dina personliga mål är och hur du bäst når dem.

Ett av mina personliga mål är att lära andra hur man skapar det mest fantastiska livet en kan tänka sig. Detta handlar oftast i grund och botten om att lära sig två saker – Att maxa sin förmåga att prestera och att ha en stark självkänsla. För att beskriva det enkelt så handlar det om att lära sig prestera så du kan förverkliga dina drömmar, men att ha en inre trygghet, styrka och harmoni så du har förmågan att både ta motgångar och uppskatta allt det positiva som finns i livet. Allt för många människor är fantastiska på att prestera, men värdelösa på att vara lyckliga. Inget blir någonsin tillräckligt för dem! I mitt arbete har jag utvecklat en modell och metod som kallas The Flow Mindset. Flow är det tillståndet där vi både presterar bäst och är som allra mest lyckliga. The Flow Mindset handlar alltså om att bygga ett mindset som gör att du kan leva med flow i allt större grad, snarare än att stå i motstånd till alla händelser du ogillar eller är rädd för att de ska hända. Om du är nyfiken på att lära dig mer om detta så kan du delta i min workshop som jag gör i webinarieform och är helt gratis.

Boka ett gratis introsamtal

Är du osäker på om coaching och mental träning är något för dig? Då är du varmt välkommen att boka ett gratis och helt förutsättningslöst samtal där du får berätta mer om dig själv och dina visioner. Jag förklarar hur processen går till och du kan få svar på alla dina frågor om hur jag jobbar med personlig utveckling samt få en känsla för om jag är rätt coach för dig.

Dela
Dela
Email
PinIt
Pocket

Om författaren

Bild av Tommy Davidovic
Tommy Davidovic

Cert. Coach (CPCC, PCC, CTPC) & Mental Tränare. Jag hjälper presterare inom idrott, karriär och livet att maxa sin framgång och må bra under tiden.

Loggboken

3-minutersövningen som ökar din mentala styrka
Bläddra till toppen

Ladda ner!

Loggboken som hjälper dig bygga mental styrka

...och så mycket mer!